Etusivu :: Esittely :: Hevoset :: Toiminta :: Muuta

Puitteet kuin suoraan kirjan kansien välistä

Karma & Effect sijaitsee Yhdysvalloissa, laukkahevosten luvatussa maassa. Tarkempi sijainti on Coloradon osavaltio, noin 60km sen pääkaupungista Denveristä länteen. Karmaan johtaa pitkä ja hyväkuntoinen tie, jota reunustavat jyhkeät tammet sen kummallakin puolella. Tie kulkee noin viisi kilometriä, kunnes se haarautuu kahdeksi eri tieksi: toinen johtaa Karman talleille, toinen sen laukkaradoille, joita on kaksi kappaletta. Tienviitat kuitenkin kertovat kumpi tie johtaa kumpaan suuntaan.

Vasemmalta pääsee siis Karman pihapiiriin. Ensimmäisenä tietä alkavat reunustaa suuret laitumet, kunnes vastaan tulevat ensimmäiset rakennukset, jotka ovat työntekijöiden asuntoja. Näiden jälkeen alkaa varsinainen piha-alue, johon kuuluu kuusi eri tallia, pieni pihatto, varasto, autotalli kuljetusautoja varten ja viimein, aivan tien päässä, omistajattaren asunto: suuri valkoinen kartano, jossa on kolme kerrosta ja loputtomasti huoneita. Talosta on käytössä kuitenkin vain ensimmäinen kerros ja siitäkin vain viisi huonetta.

Pihalla on tiukka järjestys, jota Ireth valvoo lähes natsimaisesti, eikä siellä suvaita minkäänlaista epäjärjestystä. Karmassa on toki useita tallityöntekijöitä, mutta myös itse omistaja tekee paljon tallihommia paperitöiden lisäksi. Ireth puuhaa pääsääntöisesti siitoshevosten kanssa, mutta tuntee silti jokaisen hevosen varsasta asti kuin omat taskunsa, vaikka hevosia onkin useita kymmeniä. Tallit on jaettu hyvin selkeästi: siitostammat, siitosorit, kilpailevat hevoset (ori- ja tammapuoli erikseen), treenissä olevat, vastavieroitetut ja muut hevoset. Viimeiseen talliin laitetaan siis myyntihevoset tai hevoset, jotka eivät laukkaradoille sovellu, mutta joista Ireth ei halua luopua ja jotka toimivat niin kutsutusti apuponeina.

Tallit ovat hyväkuntoisia niin sisä- kuin ulkopuoleltakin. Tallit ovat valoisia ja tilavia, joten niissä ei tarvitse pelätä vaaratilanteita tilan puutteen vuoksi. Karsinoiden yläosassa on kalterit, joten hevoset näkevät toisensa ja myös käytävän tapahtumat. Talleista löytyvät myös rehuvarsastot, varustehuoneet ynnä muut. Tammatallista löytyy myös Irethin toimisto, josta hänet tavoittaa mikäli hän ei ole jossakin ulkona.

Laitumia tilalta löytyy useita ja ne on aina mahdollista jakaa vielä pienemmiksi laitumiksi pystyttämällä aitoja lisää. Yleensä yhden laitumen koko on noin viisi hehtaaria. Siitostammat saavat olla laitumella lähes ympäri vuoden, ainoastaan kaikkein kurjimmalla ilmalla ne otetaan sisälle. Tiineet tammat ovat yöt tallissa sisällä, kuten myös nuorten varsojen emät. Siitosorit ovat laitumilla vain päivisin, mutta yöksi ne otetaan sisälle. Tämä on siitä syystä, etteivät ne loukkaa itseään. Kilpailevat hevoset ovat joka päivä ulkona 2-4 tuntia sekä tietenkin treenaamisen ajan. Yöt ne ovat sisällä tallissa, etteivät ne loukkaa itseään ja mahdollisesti päätä uraansa siihen. Nuoret hevoset saavat olla ulkona useita tunteja ja usein yötkin, jos ilma on hyvä.

Hieman pihapiirin ulkopuolella on myös harjoitusrata, jossa kilpailevia hevosia treenataan ja nuorikkoja koulutetaan. Radalle näkee pihasta, vaikka sinne on matkaa hieman yli sata metriä. Radan vierestä lähtee myös useita polkuja maastoreiteille ja lähes kaikkia reittejä pitkin pääsee myös Karman kilparadoille, jotka sijaitsevat noin kolmen kilometrin päässä varsinaisesta tallialueesta. Radoille kulkee toki myös hyväkuntoinen tie, jota pitkin katsojat ja kilpailijat pääsevät vaivattomasti kulkemaan.

Kilparatoja on kaksi, kuten aiemmin jo mainittiinkin. Toinen on hiekkapohjainen ja toinen nurmipohjainen, joten laukkakisoja voidaan järjestää ryhmälle kuin ryhmälle ja hyvin erilaisilla matkoilla sekä eri pohjilla. Risuesterataa Karmasta ei löydy ainakaan vielä, mutta sen rakentaminen on suunnitteilla. Karman omat hevoset ovat kuitenkin pääsääntöisesti sileän radan hevosia, joten risuesteradalle ei ole kovin suurta kysyntää.

Historian siipien havinaa

Karmalla ei ole vielä erityisen pitkää tai erikoista historiaa. Talli perustettiin aprillipäivänä (eli 1. huhtikuuta) vuonna 2009, kun sen omistaja oli innostunut laukkahevosista suuresti ja halusi perustaa tallin, johon laittaa kaikki laukkahevosensa. Pian innostus kasvoi lisää ja kiinnostus kasvoi myös kasvatus- sekä kilpailutoimintaa kohtaan. Talli toimikin noin puoli vuotta varsin aktiivisesti, mutta sitten toiminta hiipui ja lakkasi hetkeksi kokonaan. Tammikuussa 2010 Ireth huomasi kauhukseen, että tallin sivut ovat kadonneet kokonaan. Aluksi hän ei tehnyt asian eteen mitään, mutta sitten innostus palasi uudelleen ja loppukuusta hän alkoi koota tallia uudelleen kasaan.

Tallin nimi tulee Seether-nimisen yhtyeen eräästä albumista. Arvatenkin albumin nimi on "Karma & Effect". Nimi sopi tallille kuin nenä päähän, joten sellaisen tallin Ireth pykäsi pystyyn. Tallin motto "Leave your dollar bills" tulee niinikään Seetheriltä, sen kappaleesta "Remedy". Aiheeseen liittymättä, kannattaa kuunnella tuo kappale.

Nyt talli on uudelleen pystyssä ja toivommekin, että se myös pysyy toiminnassa eikä katoa enää uudelleen. Tarkoitus on myös panostaa vielä enemmän kasvatustoimintaan ja pikkuhiljaa järjestellä myös kilpailuita.


Layout © Cinder, otsikko © Em.